SBFF granskar kontinuerligt aktuella trender och siffror över inträffade händelser inom våra medlemskommuner. Sex gånger om året presenteras statistiken tillsammans med en kort analys.
Använd gärna våra affischer för att sprida information om brandrisk, eldningsförbud och att aldrig blockera en räddningsväg.
SBFF granskar kontinuerligt aktuella trender och siffror över inträffade händelser inom våra medlemskommuner. Sex gånger om året presenteras statistiken tillsammans med en kort analys.
En flytväst är den viktigaste utrustningen du har när du befinner dig på sjön. Även om du kan simma är risken stor att du grips av panik om vattnet är kallt eller om det är långt till land. Med flytväst håller du dig flytande samt syns tydligt för de som letar efter dig.
För andra året delas priset Årets Samhällsbärare ut och nu är årets finalister klara. Södertörns brandförsvarsförbund är en av de tre finalisterna i kategorin Arbetsmiljö.
Årsredovisningen beskriver övergripande Södertörns brandförsvarsförbunds verksamhet, måluppfyllelse och ekonomiskt resultat för 2023. I måluppfyllelsen görs också en översiktlig uppföljning av förbundets målområden utifrån handlingsprogram och verksamhetsplan för 2022-2023.
Nu är årets datum satta för våra öppna hus och först ut är Ekerö brandstation den 12 maj.
SBFF granskar kontinuerligt aktuella trender och siffror över inträffade händelser inom våra medlemskommuner. Sex gånger om året presenteras statistiken tillsammans med en kort analys.
Från och med den 1 mars hanterar Räddningscentralen Öst (RC Öst) akut inkomna ärenden som gäller framkomligheten i Haninge kommun när ordinarie verksamhet har stängt för dagen.
Måndag 4 mars klockan 15.00, testas utomhussignalen för viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Testet pågår under minst två minuter och avslutas med signalen för Faran över.
SBFF granskar kontinuerligt aktuella trender och siffror över inträffade händelser inom våra medlemskommuner. Sex gånger om året presenteras statistiken tillsammans med en kort analys.
Södertörns brandförsvarsförbund, tillsammans med Storstockholms brandförsvar, polisen och ambulanssjukvården, har tilldelats 112-priset för räddningsaktionen i samband med bergochdalbaneolyckan på Gröna Lund i juni 2023.
Isens bärighet kan förändras fort, den is som höll igår kanske inte håller idag. Ska du ge dig ut på isen är det viktigt att du kontrollerar att den verkligen håller och att du har utrustning så att du kan rädda dig själv eller andra.
Som brandman på deltid, även benämnt räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) får du möjlighet att göra skillnad på riktigt.
Den 15 december tog förbundsdirektionen beslut om ett nytt handlingsprogram för Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF) som gäller åren 2024-2027.
I dag klockan 15:00 är det åter dags för test av utomhusvarningen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.
Kallt väder och höga elpriser har lett till försäljningsrekord för braskaminer, eldstäder och ved. Men alla har inte koll på den största risken med eldning – soteld.
Räddningscentralen Öst är det nya namnet på larm- och ledningscentralen som drivs av Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF).
Brinner du för utveckling, förbättringsarbete och vill vara med på en förändringsresa i en samhällsbärande organisation? Har du erfarenhet av kommunal verksamhet och en fallenhet för analys och rapporteringsarbete?
Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.
Vid en större kris testas vår beredskap och samhällets resurser måste först gå till de mest riskutsatta och viktigaste samhällsfunktioner. Därför kommer de allra flesta behöva klara sig själva en tid. Hur skulle du klara dig en vecka utan el, telefoni, rinnande vatten, värme och färsk mat i kylen?
I de flesta kommuner har man infört så kallade eldningsveckor. Övriga veckor är det förbjudet att elda av miljö- och hälsoskäl.
I våra grundlagsskyddade rättigheter ingår att på stället få ta del av allmänna handlingar avgiftsfritt. Önskar man däremot få en kopia eller avskrift av en handling tas en avgift ut enligt taxa.
Välkommen till oss på öppet hus! Vi uppdaterar datum löpande.
Från och med 1 augusti 2023 avrådes inte längre från eldning.
Använd gärna våra affischer för att sprida information om eldningsförbud och att aldrig blockera en räddningsväg.
För första gången delas priset Årets Samhällsbärare ut och nu är årets finalister klara. Södertörns brandförsvarsförbund är nominerad i kategorin hållbarhet.
Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etc.) i naturen. Det är dock fortfarande tillåtet att grilla på egen tomt och på fasta grillplatser. Det är även tillåtet att använda friluftskök som drivs av gas eller vätska.
Matuesz Sosnowski, brandingenjör på Södertörns brandförsvarsförbund, är också doktorand vid Kungliga Tekniska Högskolan och avdelningen för Riskfilosofi. Där forskar han utifrån frågeställningen ”Vad innebär tillfredsställande och likvärdigt skydd enligt LSO?”
På Valborgsmässoafton den 30 april får du anordna en privat valborgsmässoeld. Eldning sker alltid på eget ansvar. Det är framförallt i torr väderlek i kombination med stark vind som elden kan vara svår att hantera. Då måste du vara extra försiktig eller inte elda alls.
Det fina vårvädret gör att det snabbt blir torrt i naturen och en brand kan snabbt sprida sig i det torra fjolårsgräset om man är oförsiktig. Just nu råder det inte eldningsförbud men på grund av stora lokala skillnader bör du vara extra försiktig om du planerar att elda. Tänk på att det är du som eldar som är ansvarig för att elden inte sprids.
I maj 2022 kontaktades Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF) av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med en förfrågan om hur mycket skumvätska med PFAS som uppskattades finnas inom förbundet. I september kom beskedet att allt skum skulle hämtas och skickas på destruktion senast i november.
Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 6 mars klockan 15.00 är det åter dags att testa signalen.
I fredags den 27 januari träffades vår nya förbundsdirektion för ett första möte och utbildningsdag.
Då lag sedan 1 april 2019 kräver att leverantörer ska skicka e-fakturor till offentlig sektor tar vi nu endast emot e-fakturor och inga mer pappers- och PDF-fakturor.
Våra många sjöar och kustnära vatten tillsammans med allemansrätten ger oss fantastiska möjligheter till ett aktivt friluftsliv. På vintern när isarna lägger sig skapas de finaste arenor för skridskoåkning, fiske, skidåkning, skoterkörning, promenader och mycket annat.
Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF) deltar i det EU-finansierade projektet INGENIOUS som börjar närma sig sitt slut.
Från 6 december ansluter sig räddningstjänsterna i Eskilstuna, Flen och Strängnäs till ett nytt samarbete om utalarmering och ledning med Södertörns brandförsvarsförbund.
På vintern är det extra viktigt att förbereda sig inför bilresan. Planera din resa så att du slipper stressa. Se till att vara utvilad när du startar. Kör försiktigt och följ väderprognoser och trafikrapporteringen på radio.
Vid större elavbrott påverkas inte bara belysningen och elektriska apparater i hemmet, utan i vissa fall även värme, vatten, telefoni och datakommunikation.
Enligt Sevesodirektivet via förordning (2003:789) om skydd mot olyckor ska kommunen upprätta en plan för räddningsinsats för Sevesoverksamheter av den högre kravnivån. Södertörns brandförsvarsförbund har uppdraget avseende detta för sina medlemskommuner.
Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens besked om att från och med den 23 december 2021 vidta flera tillfälliga nya åtgärder för att bromsa smittspridningen av covid-19 i samhället har vi beslutat om följande åtgärder. Beslutade åtgärder gäller tills vidare.
Södertörns brandförsvarsförbund deltar i tre EU finansierade projekt i syfte att utveckla morgondagens verktyg för blåljus myndigheter.
Förbundsdirektionen för Södertörns brandförsvarsförbund beslutade vid ett extra sammanträde den 3 december att erbjuda Cecilia Uneram tjänsten som förbundsdirektör vid Södertörns brandförsvarsförbund. Cecilia Uneram tillträder tjänsten den 3 januari 2022.
Från och med 2021-08-01 skärptes vissa krav i lag (SFS 2010:1011) och förordning (SFS 2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor (LBE och FBE).
Räddningsregion östra Svealand är det nya namnet på ett gränsöverskridande samarbete där nio räddningstjänster ingår. Samarbetet innebär att de ingående räddningstjänsterna, med totalt 82 brandstationer och 32 räddningsvärn, nu arbetar hand i hand för ökad säkerhet och trygghet i samhället.
Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor.
Under perioden 23 december 2020 till och med 25 mars 2021 bedrev Södertörns brandförsvarsförbund en räddningsinsats mot brand i avfallshög på fastigheten Ström 1:1, Kagghamra, i Botkyrka kommun.
Just nu får vi samtal från kommuninvånare som har frågor kring sotning då de blivit uppringda av ett företag som erbjuder sotningstjänster. Många uppfattar då detta som den godkända sotaren och känner sig därför lurade när det inte är så. Kommunens sotare ringer aldrig upp för tidsbokning, utan skickar en avisering med datum och tid via posten.
Under kvällen i går, tisdag den 7 september, avslutades räddningsinsatsen i Kassmyra. Avfallshögen kommer i mindre omfattning att brinna ett tag till och röklukt kan fortsatt kännas i området.
Just nu pågår det en brand på SRVs återvinningsanläggning i Gladö kvarn, Huddinge kommun. Sammanlagt ska det röra sig om drygt 2000 ton avfall som brinner.
Hillevi Engström har på egen begäran valt att avsluta sitt uppdrag som förbundsdirektör för att anta nya utmaningar. Hillevi lämnar förbundet för ett nytt jobb som VD inom Trygghetsstiftelsen.
Utflykter i naturen, matlagning utomhus och grillning i parken har blivit än mer populärt under Coronapandemin. Inför ytterligare en Corona-sommar uppmuntras vi att laga mat utomhus för att kunna umgås trots smittspridning. Men oförsiktig grillning eller felaktigt användande av engångsgrillar kan resultera i både gräs- och skogsbränder och nedbrunna hus.
De flesta och svåraste skogsbränderna inträffar vid långvarig torka och ofta i kombination med att vindhastigheten är hög. När risken för skogs- och vegetationsbrand är stor krävs extra uppmärksamhet och bevakning för att upptäcka och släcka små bränder tidigt.
Södertörns brandförsvarsförbund har genomfört en omorganisation. Bland annat har en produktionsledning med tillhörande produktionsled ersatts med tre avdelningar samt har ett kontaktcenter inrättats.
Vid direktionssammanträdet den 26 mars beslutade förbundsdirektionen att utse Henrik Lindström som räddningschef för Södertörns brandförsvarsförbund. Henrik tillträder sitt uppdrag som räddningschef per den 1 april.
Under perioden 23 december 2020 till 25 mars 2021 har Södertörns brandförsvarsförbund bedrivit en räddningsinsats mot brand i avfallshög på fastigheten Ström 1:1, Botkyrka kommun.
I slutet av förra veckan avslutades den mer aktiva delen av räddningsinsatsen i Kagghamra. Avfallshögen är nu helt täckt med sand och det syns inte längre någon rök från högen.
Södertörns brandförsvarsförbund har sedan vecka 3 bedrivit en mer aktiv insats för att begränsa rökavgivningen från avfallshögen i Kagghamra, Botkyrka kommun. Tillsammans med en entreprenör har vi sedan dess vidtagit en del förberedande åtgärder i området för att trygga och säkra arbetet på platsen och sedan genomfört en täckning av avfallshögen främst med sand.
Avfallshögen är nu täckt till stora delar och vi ser en effekt att röken har minskat avsevärt. Räddningsinsatsen i Kagghamra fortsätter enligt plan, bland annat med att täcka in hela avfallshögen med sand.
Insatsen med att täcka avfallshögen i Kagghamra med sand fortsätter. I filmen berättar vår platschef om hur arbetet har fortlöpt sedan vi filmade i Kagghamra för en vecka sedan.
Dokumentet avser redovisa genomförda rök- och luftmätningar och dess resultat med koppling till branden på fastigheten Ström 1:1 i Kagghamra, Botkyrka kommun.
Botkyrka kommun håller ett informationsmöte om branden i Kagghamra torsdagen den 4 februari. Mötet vänder sig särskilt till vårdnadshavare till elever och barn på skolor och förskolor i området, men alla som är intresserade är välkomna att följa mötet.
För en vecka sedan kunde vi påbörja en mer aktiv insats för att begränsa rökavgivningen från avfallshögen i Kagghamra, Botkyrka kommun. Åtgärden vi vidtar är att täcka avfallshögen främst med sand.
I filmen berättar vår platschef i Kagghamra om hur arbetet med att täcka avfallshögen med sand fortskrider. Vi är nu inne i en mer aktiv fas av insatsen för att begränsa rökavgivningen från avfallshögen parallellt med att arbetet för att säkra platsen mot skred fortsätter.
Botkyrka kommun mäter röken för att få en uppfattning om vilken påverkan den har på människor, djur och miljön både på kort och lång sikt. Mätningarna kommer att göras på flera olika sätt för att få en så bred och rättvisande bild som möjligt av innehållet i röken.
Under dagen har vi kunnat påbörja en mer aktiv insats för att begränsa rökavgivning från avfallshögen. Åtgärden vi vidtar är att täcka avfallshögen främst med sand.
På vår eller Botkyrka kommuns webbplats finner du information om branden i Kagghamra. Vi uppdaterar våra respektive webbplatser regelbundet och du finner även frekvent återkommande frågor och svar.
Under förmiddagen fredagen den 22 januari höll Botkyrka kommun och Södertörns brandförsvarsförbund en gemensam direktsänd presskonferens om branden. Se presskonferensen här i efterhand.
Dokumentet avser redovisa genomförda rök- och luftmätningar och dess resultat med koppling till branden på fastigheten Ström 1:1 i Kagghamra, Botkyrka kommun.
Räddningstjänsten och Botkyrka kommun kallar till en digital pressträff för att svara på frågor om den fortsatta hanteringen av branden i Kagghamra.
Södertörns brandförsvarsförbund har sedan den 23 december 2020 bedrivit en räddningsinsats i Kagghamra i Botkyrka kommun. Redan i ett tidigt skede av räddningsinsatsen framkom det uppgifter om att det förelåg en förhöjd risk för skred i området. Geotekniker från Statens geotekniska institut (SGI) anlitades för att göra en undersökning av platsen och de kunde därefter bekräfta att det förelåg en överhängande skredrisk.
Här kan du se livesändningen med representanter från Botkyrka kommun och räddningstjänsten som informerade och svarade på frågor om branden i Kagghamra.
Dokumentet avser redovisa, till dagens datum 2021-01-14, genomförda rök- och luftmätningar och dess resultat med koppling till branden på fastigheten Ström 1:1 i Kagghamra, Botkyrka kommun.
Botkyrka kommun arrangerar ett informationsmöte om branden i Kagghamra torsdag 14 januari 2021 klockan 17.00-18.00.
Räddningstjänsten har mottagit de första preliminära resultaten av mätningarna av luften kring Kagghamra. Mätningarna har genomförts och analyserats av sakkunniga inom ämnet och den preliminära tolkningen av resultaten visar på att inget akut behov av evakuering av boende i Kagghamra eller närliggande bostadsområden föreligger i dagsläget.
Räddningsinsatsen i Kagghamra har pågått i drygt två veckor vilket har inneburit att vår personal har bevakat branden och området dygnet runt sedan den 23 december.
Räddningstjänsten arbetar aktivt med att hitta lösningar för att minska rökutvecklingen och hantera branden i Kagghamra, Botkyrka kommun.
Södertörns brandförsvarsförbund bedriver sedan den 23 december en räddningsinsats i Kagghamra i Botkyrka kommun. Det är ett område på cirka 100 gånger 100 meter med osorterat avfallsmaterial som brinner och vi uppskattar att avfallshögen varierar mellan 5 och 10 meter i höjd.
Uppdatering 28/12: Det är fortsatt påtaglig rökutveckling i området och brandröken kan kännas på långt håll. Känner du obehag av lukten - gå in och stäng fönster, dörrar och ventilation.
Det brinner just nu i byggavfall i Kagghamra. Branden är under kontroll och vi är medvetna om rökutvecklingen. Röklukt kan kännas i området och lukten kan ligga kvar över området under helgerna.
Därför är det viktigt med ett rätt skött och avfyrat fyrverkeri. Här är några bra tips för ett säkert fyrverkeri.
Södertörns brandförsvarsförbund har tecknat ett nytt avtal med Region Stockholm om medverkan vid första-hjälpen-insatser och utalarmering vid misstänkta hjärtstopp. Det nya avtalet omfattar även misstänkta hjärtstopp på barn under 8 år och börjar att gälla från och med den 1 december 2020.
Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens beslut den 29 oktober 2020 om skärpta allmänna råd i Stockholms län och den ökade smittspridningen i samhället har vi beslutat att vidta följande åtgärder. Beslutade åtgärder gäller tills vidare.
Med anledning av covid-19 hanterar vi alla kontakter med dig som önskar hyra flytväst utomhus, det vill säga all utlåning och inlämning sker således utanför våra lokaler. Betalning kan endast ske med Swish, ingen annan hantering av betalning är tillåten. Om du är sjuk ber vi dig stanna hemma och besöka oss vid ett annat tillfälle.
När en olycka inträffar behöver blåljusfordon komma fram fort för att rädda liv. Försöket med ”tillfällig räddningsgata” i Stockholm, en metod där blåljusfordon får fri lejd med hjälp av signalskyltar över körfälten, övergår nu till att bli permanent.
Just nu behöver vi alla hjälpas åt. Södertörns brandförsvarsförbund prioriterar i detta läge vår grundläggande förmåga att leda och bedriva räddningsinsats samt stödja andra viktiga samhällskritiska aktörer.