Statistik: Bränder i skorsten, solceller och avsiktliga bränder
När vintern kommer och energipriserna stiger blir eldstaden ett populärt sätt att värma
hemmet. Med den ökade användningen av eldstäder ökar även risken för bränder. Lyckligtvis kan regelbunden sotning och brandskyddskontroll minska risken avsevärt.
I vårt räddningstjänstområde genomförs brandskyddskontroll ungefär vart sjätte år för
privatbostäder. Då kontrolleras eldstadens funktion och skick, inklusive skorstenen och
närliggande byggnadsdelar. Vanliga brister som upptäcks vid kontroller är slitage,
konstruktionsfel, överhettningsskador eller tjärbildning som uppstått vid felaktig eller
intensiv eldning.
Vad kan hända om man eldar på fel sätt?
Den vanligaste, och mest allvarliga konsekvensen är skorstensbrand eller soteld. Det är en typ av brand som kan uppstå i eldstadsutrymmet eller skorstenen när tjära som samlats i skorstenen antänds. När det händer stiger temperaturen i skorstenen kraftigt och kan orsaka allvarliga skador på både murade rökkanaler och moderna stålskorstenar. Detta kan i sin tur leda till brandspridning i konstruktionen, en så kallad eldstadsrelaterad brand.
Det finns flera orsaker till varför soteld kan uppstå, bland annat:
- Användning av fel bränsle, som sur ved eller tjocka vedklabbar, vilket i förlängningen
kan leda till att tjära bildas. - Dålig tilluft eller en nedkyld rökkanal, som försvårar en effektiv förbränning.
- Blockeringar i skorstenen, till exempel sot, fågelbon eller byggrester.
Genom regelbunden sotning och brandskyddskontroll och rätt typ av bränsle minskar risken för soteld och andra eldstadsrelaterade bränder.
Händelser med skorstensbränder
Diagrammet illustrerar antalet skorstensbränder (händelser med soteld) under
perioden 2018–2024. En tydlig ökning av skorstensbränder skedde under 2021 och 2022. Ökningen kan kopplas till pandemin och att människor spenderade mer tid hemma, i kombination med stigande elpriser som gjorde att fler valde att elda under kalla perioder.
Bristande underhåll, som utebliven sotning, kan också ha spelat en roll i ökningen. När sot och tjära byggs upp i skorstenen utan att tas bort regelbundet, ökar risken för
självantändning.
Händelser med skorstensbränder, månadsvis
Diagrammet ovan visar genomsnittligt antal skorstensbränder (händelser med soteld) per månad under perioden 2018–2023. Det framgår tydligt att bränderna ökar markant under vintermånaderna, särskilt från december till februari.
Denna uppgång kan förklaras av två faktorer som redan nämnts: kallare väder och stigande elpriser. När temperaturen sjunker, och energikostnaderna stiger, vänder sig många till sina eldstäder, vilket ökar risken för skorstensrelaterade bränder.
Solcellsanläggningar
Solceller blir en alltmer populär energilösning i takt med stigande elpriser och ökad
miljömedvetenhet. Genom att omvandla solljus till elektricitet kan hushåll producera egen el och minska både kostnader och utsläpp. En annan växande trend, särskilt i småhus, är batterilagring. Genom att lagra överskottsenergin från solceller kan hushåll använda den vid behov, vilket ökar självförsörjningen och minskar beroendet av elnätet.
Under 2024 har vi hanterat flera bränder där solcellsanläggningar utgjorde en riskfaktor för personalen. Tre av dessa händelser har vi gjort djupare utredningar på, där vi identifierat flera faktorer som kan försvåra insatser vid bränder. Bland dessa finns:
- Brist på information om solcellsanläggningens konstruktion.
- Osäkerhet kring eldragning och strömavbrott.
- Takets stabilitet, särskilt i samband med installationer av solpaneler.
För att underlätta brandbekämpning och skapa en säkrare arbetsmiljö för
räddningspersonal är det därför avgörande att solcellsanläggningar följer rekommenderade riktlinjer.
Möjlig avsiktlig brand
Avsiktlig brand innebär i detta sammanhang att vår räddningspersonal bedömt att branden troligen har uppstått av en avsiktlig handling.
Vi har sett en topp i antalet avsiktliga bränder under de senaste åren, men nu verkar antalet händelser minska. Bilbränder har också minskat stadigt under senare tid, vilket är en positiv utveckling.
Främsta händelsetyperna med förmodad avsiktlig brand
Diagrammet visar de fem mest framträdande kategorierna av bränder som kan ha varit avsiktligt anlagda. Vi ser en tydlig ökning av händelser med avsiktlig brand mellan åren 2022 och 2023.
Här är en sammanfattning av de största förändringarna:
- Brand eller brandtillbud i annat utomhusområde: 38 händelser året 2022, som ökade
till 50 året efter, och med 24 rapporterade incidenter hittills i år. - Brand eller brandtillbud i avfall eller återvinning utomhus: 24 händelser året 2022,
följt av en kraftig uppgång till 68 händelser året därpå, och 24 händelser hittills i år. - Brand eller brandtillbud i byggnad: 63 händelser år 2022 och som steg till 77 följande
år, med 45 händelser hittils i år. - Brand eller brandtillbud i fordon eller fartyg utomhus: 47 händelser år 2022, ökat till
64 året efter och 33 hittills i år. - Brand eller brandtillbud i skog eller mark: 55 händelser år 2022, med en mindre
ökning till 60 händelser året därpå, med 33 händelser hittills i år.
Möjlig avsiktlig brand uppdelat per kommun
Under 2023 har vi hanterat totalt 319 händelser med bränder som möjligtvis kan ha varit avsiktligt anlagda inom vårt räddningstjänstområde.
Diagrammet visar på betydande variationer mellan olika kommuner. Majoriteten av dessa händelser har inträffat i Nynäshamn, medan kommunerna med minst antal rapporterade händelser är Ekerö, Nykvarn och Salem.
Nynäshamn ligger högst upp i statistiken, där 47 av händelserna utgörs av bränder i containrar samt soptunnor.