Statistik: Sommarens skogsbränder och drunkningsolyckor samt suicid

Nyhet 2024-09-09
SBFF granskar kontinuerligt aktuella trender och siffror över inträffade händelser inom våra medlemskommuner. Sex gånger om året presenteras statistiken tillsammans med en kort analys.

Skogsbränder

Mellan maj och augusti har vi haft flera skogsbränder i vårt räddningstjänstområde. Diagrammet visar att Haninge, följt av Nacka, är de kommuner som haft flest skogsbränder under sommarmånaderna.

Augusti var den månad med flest skogsbränder, medan juli hade minst antal insatser kopplade till skogsbrand. Jämfört med sommaren 2023 har antalet insatser kopplat till skogsbrand minskat från 393 år 2023 till 228 insatser år 2024.

Tabell över antal skogsbränder i Södertörn sommaren 2024. Haninge och Nacka topar med 45 respektive 40 händelser.

 

Drunkningstillbud

Under sommaren inträffade flest drunkningsrelaterade olyckor under juli månad. Jämfört med sommaren 2023 har vi haft färre insatser kopplat till drunkning, med 17 insatser år 2023 och 13 insatser år 2024.

Begreppet drunkningsolycka innefattar olycka där någon har behövt hjälp i vattnet, det behöver alltså inte innebära att någon har omkommit.

Statistiken inkluderar, förutom badrelaterade olyckor, även olyckor som sker i samband med båt och fiske.

Tabell över månader då drunkningsrelaterade olyckor är vanliga. Juli toppar med 6 händelser i år.

 

Suicid

Suicid är ett allvarligt folkhälsoproblem som berör många människor världen över. Under 2023 dog 1 617 personer i Sverige av självmord, och antalet suicidrelaterade händelser har visat en oroande uppåtgående trend de senaste åren.

På kartan har vi identifierat specifika områden, så kallade "hotspots" mellan åren 2016 och 2023 kopplat till suicidhändelser. Kartan visar att suicid oftast inträffar vid järnvägsstationer och på höga höjder som broar.

Karta med markeringar på platser för suicidhändelser. Ofta inträffar de vid järnväg och broar.

När en suicidhändelse eller hot om suicid inträffar larmas polis, ambulans och räddningstjänst omedelbart för att snabbt ingripa och ge stöd.

För att minska risken för suicidhändelser på broar kan man installera fysiska barriärer, såsom höga räcken. Dessa räcken gör det svårt att ta sig över kanten, och skyddsnät kan fånga upp personer, vilket ger tid för omgivningen att ingripa och förhindra en tragedi. Belysning spelar också en avgörande roll.

Genom att lysa upp broar och andra potentiella platser blir dessa områden mer synliga för både förbipasserande och övervakningskameror. Denna ökade synlighet kan avskräcka personer från att begå suicid, då de känner sig mer iakttagna och mindre anonyma. Övervakningskameror kan vara effektiva genom att möjliggöra snabbare ingripande om någon visar tecken på att vara i kris.

I genomsnitt har vi haft cirka 200 suicidrelaterade händelser per år från 2016 till och med idag. Trenden visar en ökning, där antalet suicidhändelser har stigit från 142 händelser år 2016 till 238 händelser år 2023.

Tabell över suicidhändelser per år. 2022 och 2023 skedde omkring 250 händelser.

Diagrammet visar den genomsnittliga förekomsten av larm om suicid per månad under perioden 2016–2024. De flesta suicidlarm inträffar under sommarmånaderna maj till juni, med ett genomsnitt på 22 händelser per månad.

Tabell över suicidhändelser per månad. Flest larm förekommer under sommarmånaderna.

Tillbaka till arkivet