Brandskydd för restauranger

Som restaurangägare är det du som har ansvar för ett effektivt brandskydd.

En viktig del är det systematiska brandskyddsarbetet (SBA) där man planerar, utbildar, övar, dokumenterar och följer upp brandskyddet för byggnaden.
Läs mer om systematiskt brandskyddsarbete

Så ordnar du ett bra brandskydd

  • Ha ett brand- och utrymningslarm som hörs i hela lokalen. Se till att det finns brandlarm på alla våningar.
  • I köket ska det finnas släcksystem ovanför tillagningsytorna, eller brandavskiljande vägg mellan kök och matsal.
  • Ha en utrymningsplan och förutbestämd återsamlingsplats.
  • All personal ska ha utbildning och befogenheter för att kunna agera i en akut situation. De ska känna till rutiner och organisation kring vad som sker om brandlarmet går.
  • Dina gäster vet inte hur din lokal ser ut. Tydliga skyltar ska visa utrymningsvägar och det kan behövas nödbelysning.
  • Om ni hanterar brandfarliga varor i tillräckligt stor mängd behöver du tillstånd och kunskap. Läs mer om regler kring brandfarliga och explosiva varor

Så undviker ni vanliga brandorsaker

  • Var noga med att stänga av spisen. Håll alltid uppsikt över spisen vid matlagning.
  • Om olja börja brinna, häll aldrig vatten på oljan! Det orsakar en mycket större brand. Om möjligt, sätt på locket och kväv på så vis elden. Dra bort kastrullen från plattan, men var försiktig så att du inte bränner dig. Du kan också använda en brandfilt.
  • Undvik anlagd brand genom att inte förvara brännbart material på lastkajer eller på andra undanskymda platser.
  • Sota och rengör fläktar regelbundet. Vi rekommenderar att ni har kolsyresläckare och/eller speciell fettbrandsläckare i köket. Det går också att montera ett släcksystem i fläktarna.

Brandskydd för dig som söker alkoholtillstånd

När du ansöker om serveringstillstånd hos kommunen är vi på räddningstjänsten en av remissinstanserna. Vi bedömer om lokalen är lämplig och om du lever upp till kraven på brandsäkerhet.
Läs mer om krav på brandskydd för dig som söker alkoholtillstånd