Insatsplanering

För att underlätta räddningstjänstens arbete med att hindra eller begränsa skador vid en brand eller annan olycka behövs insatsplaner. Informationen i insatsplanen upprättas av ägaren/verksamhetsutövaren för verksamheten.

En insatsplan innehåller ritningar och viktig information om anläggningen/verksamheten. Den fungerar som ett beslutsstöd för räddningstjänsten och bidrar till en effektivare och säkrare räddningsinsats.

Verksamheten eller fastighetsägaren ansvarar för att ta fram och regelbundet uppdatera insatsplanen. Arbetetökar er medvetenhet om risker, brandskyddsfrågor och eventuella brister i säkerheten och kan även användas vid utbildningar och övningar.

Vissa särskilt riskfyllda verksamheter måste ha en insatsplan, men alla typer av verksamheter kan ha nytta av en.

En insatsplan är ett komplement till fysiskt stöd på plats och räddningstjänsten behöver ofta hjälp av driftpersonal eller motsvarande på plats för att tolka och använda insatsplanen på ett effektivt sätt.

Insatsplanens innehåll

Följande information och uppgifter ska finnas i insatsplanen:

  • Information om byggnaden, brandskyddet, verksamheten, kontaktuppgifter och riskkällor i textformat med fasta rubriker.
  • Ritningar och bilder med insatsinformation i olika detaljeringsgrader.
  • Information om hur tekniska skyddssystem fungerar och hur de kan hanteras.
  • Vid behov, information om objektsspecifika typhändelser/scenarion.

Ju större och mer komplex anläggning desto mer information krävs för att kunna genomföra en effektiv och säker räddningsinsats.

Hantering av insatsplan

Så här ska insatsplanen ska utformas och förvaras:

  • Insatsplanen ska göras i enkelsidig utskrift i A3 och sättas in i A3-pärm (motsvarande pärm för orienteringsritning för automatlarm) med transparent framsida.
  • Insatsplanen ska vara skyddad i plastficka eller i annat material som tål slitage/väta.
  • Två insatsplaner ska finnas lättåtkomliga för räddningstjänsten vid anläggningens centralapparat eller brandförsvarstablå, alternativt vid infart/portvakt/grindar på utmärkt plats.
  • En digital kopia av insatsplanen kan skickas till brandforsvaret@sbff.se för att kunna användas som operativt underlag vid insats.

Handledning och mall för insatsplanering

Svenska Brandskyddsföreningen har ett underlag och handledning för att ta fram insatsplan. I handledningen finns råd och riktlinjer över upplägg, utformning med mera för att insatsplanen ska vara så kvalitativ och tydlig som möjligt.

Om insatsplan på Brandskyddsföreningens webbplats