Krav på brandsäkerhet för dig som söker serveringstillstånd

När du ansöker om serveringstillstånd hos kommunen är vi på räddningstjänsten en av remissinstanserna. Vi bedömer om lokalen är lämplig och om du lever upp till kraven på brandsäkerhet.

För att kunna göra vår bedömning behöver vi rätt typ av information, bilder och ritningar över lokalen. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en brandkonsult för att underlaget ska bli rätt utifrån lokalens förutsättningar och regler.

Om vi saknar underlag eller behöver mer information kommer vi be dig att komplettera din ansökan hos kommunen. För att underlätta för dig finns en blankett som du kan fylla i och bifoga till din ansökan. Den är inte obligatorisk, men gör det enklare för dig att göra rätt och slippa komplettera i efterhand.

Blankett: Brandskydd serveringstillstånd – ifyllbar

Det här behöver din ansökan innehålla

  • Antal personer som högst ska vistas i lokalen
  • Brandskyddsdokumentation
  • Ritningar
  • Bilder

Antal personer som ska vistas i lokalen

Vi behöver veta hur många personer (gäster och personal) som högst kommer att vara i lokalen samtidigt. Om det är flera våningar ska du också ange max antal personer per våningsplan. Detsamma gäller om det finns en uteservering.

Det är antalet personer som avgör vilka krav på brandskydd som finns. Kraven är olika beroende på om din lokal ska rymma fler än 30, 50 eller 150 personer.

Vi kontrollerar om antalet personer du angett är rimligt. Om din ansökan gäller för över 150 personer behöver det intygas av en brandkonsult.

En lokal får aldrig användas av fler personer än brandskyddet är anpassat för. Det gäller även om du inte har serveringstillstånd.

Brandskyddsdokumentation

Det underlättar om det finns en brandskyddsdokumentation för lokalen eller byggnaden. Om din lokal ska rymma över 150 personer måste det finnas.

Brandskyddsdokumentation innehåller information om brandskyddet, till exempel utrymningsvägar, släckutrustning och brandtekniska installationer. Eftersom det är ett krav vid bygglov finns det ofta redan en brandskyddsdokumentation hos fastighetsägaren, eller i kommunens bygglovsarkiv. Flera av våra medlemskommuner har ett digitalt arkiv där du själv kan söka fram det du behöver.

Kravet på brandskyddsdokumentation kom 1994, därför kan det saknas för äldre byggnader. Då rekommenderar vi att du kontaktar en brandkonsult för hjälp.

Ritningar och bilder från lokalen

Vi gör normalt inga platsbesök vid ansökan om serveringstillstånd. Därför behöver vi en tydlig ritning eller skiss över lokalen.

Ritningen bör om möjligt innehålla information om:

  • Lokalens utformning och var väggar, dörrar och trappor finns.
  • Vilka ytor som är för besökare och vilka som är för personal.
  • Dörrar för utrymning med öppningsbredd (cm) och vilket håll dörren öppnas åt.
  • Var det finns utrymningsskyltar.
  • Typ av släckutrustning och var den finns.
  • Var möbler och annan inredning är placerade.
  • Var behållare med brandfarlig vara eller gasol förvaras om det finns.
  • Plank, inglasning eller liknande kring en eventuell uteservering och var det i så fall finns öppningar för att ta sig till säker plats.

Du behöver också skicka bilder för att vi ska kunna bedöma brand- och utrymningssäkerheten. Det här behöver vi bilder på:

  • Alla dörrar inifrån
  • Serveringsyta
  • Kök
  • Eventuell uteservering

Gasol i lokalen kräver särskilt tillstånd

Om du ska hantera mer än 2 liter gasol i din lokal behöver du ett särskilt tillstånd. Det gäller även vid ägarbyte, det går inte att överta den tidigare ägarens tillstånd. För att hantera gasol behöver du ha rutiner för hur det ska skötas, utbildning av en föreståndare och kunskaper om hur du hanterar ett nödläge.

Läs mer om tillstånd för gasol

Använd gärna vår blankett

Använd gärna vår blankett som en bilaga till din ansökan. Den gör det enklare för dig att göra rätt och slippa komplettera din ansökan i efterhand.

Blankett: Brandskydd serveringstillstånd – ifyllbar

Brandskydd i restauranger

Som restaurangägare är det du som har ansvar för brandskyddet.

Läs mer om brandskydd för restauranger