Tillsyn
Södertörns brandförsvarsförbund gör tillsyner, enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor och lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Vid tillsynen kontrollerar vi att verksamheten efterlever lagstiftningen. Vi tar ut en avgift enligt beslutad taxa, och avgiften baseras på handläggningstiden.
Lagen ställer krav på både ägare och verksamhetsutövare att ha ett skäligt skydd mot brand. På Södertörns brandförsvarsförbund tillsynar vi att kraven efterlevs. Vi gör tillsyner på de verksamheter som uppfyller våra kriterier för regelbunden tillsyn, men också av andra verksamheter vid behov.
Tillsyn enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor
Vi gör regelbunden tillsyn av verksamheter som hanterar brandfarliga och explosiva varor, enligt lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor.
Läs mer om tillståndsplikten och om hanteringskrav för brandfarlig och explosiv vara
Föreläggande, förbud och vite
Om vi noterar en brist vid en tillsyn meddelar vi er om ett föreläggande. Det innebär ett krav på att bristen måste åtgärdas. Ett föreläggande kan också komma med ett förbud som innebär begränsning av verksamheten eller ett vite som måste betalas om ni inte vidtagit åtgärder innan fristen för rättelse har passerat.
Avgift
Avgift för tillsyn är 1 178 kr/tim.
En tillsyn omfattar planering, själva tillsynsbesöket inklusive transporter till och från objektet samt efterarbete och eventuell utredning. Beroende på hur pass omfattande tillsynsobjektet är varierar tidsåtgången och därmed den totala kostnaden.
Kontrollpunkter vid tillsyn
Nedan finns exempel på punkter som man normalt förväntas kunna redogöra för vid tillsyn. Alla delar är inte aktuella vid alla typer av verksamheter. Inför tillsyn kommer du få en mer detaljerad listsa anpassad för just din verkasmhet.
Checklista
-
1. Egenkontroller
Det ska finnas en rutin för egenkontroller för att tidigt och systematiskt kunna upptäcka brister i det tekniska och eller det organisatoriska brandskyddet.
-
2. Risk för anlagd brand
Du ska kunna redogöra för hur ni arbetar för att förhindra anlagd brand. Anlagda bränder är vanligt i vissa typer av verksamheter och då bör det finnas en rutin för att minska denna risk. Exempelvis får inte brännbart avfall förvaras intill fasaden och överlag bör så lite brännbar materiel som möjligt förvaras intill fasaden.
-
3. Nödlägesorganisation
Det ska finnas en rutin och organisation för hur man hanterar brand eller annat nödläge.
-
4. Kunskap och utbildning
Personalen ska nödvändig kunskap och utbildning för att kunna hantera släckutrustning och hur man ska agera vid brand.
-
5. Utrymningsvägar
Du ska kunna redogöra för hur verksamheten ska kunna utrymmas vid en brand och hur ni kontrollerar att utrymningsvägarna alltid är framkomliga och dörrarna öppningsbara.
-
6. Vägledande markering och nödbelysning
Du ska kunna redogöra för byggnadens vägledande markeringar och nödbelysning med dess intensitet och varaktighet. Ljusmätningsprotokoll eller liknande bör kunna uppvisas.
-
7. Brandcellsgränser
Du ska kunna redogöra för statusen på byggnadens brandcellsgränser och hur man kontrollerar så de är täta och funktionella. Detta omfattar även dörrar i brandcellsgräns.
-
8. Brandsläckningsutrustning
Du ska kunna redogöra för brandsläckningsutrustning och hur de kontrolleras och underhålls.
-
9. Brand- och utrymningslarm
Du ska kunna redogöra för hur byggnadens brand- och utrymningslarm, hur det aktiveras. Revisionsbesiktningsprotokoll eller liknande bör kunna uppvisas. Brister skall vara åtgärdade eller under utförande.
-
10. Styrningar från brandlarmet
Du ska kunna redogöra för samtliga styrningar från brandlarmanläggningen, om sådana finns. Information om dessa styrningar och dess funktioner bör finnas i brandskyddsdokumentationen och på ventilationsanläggningens driftkort. En samordnad provning är ett bra sätt att kontrollera så styrningarna fungerar.
-
11. Ventilationsanläggningens funktioner vid brand
Du ska kunna redogöra för hur ventilationssystemet är uppfört för att hindra brand- och rökspridning mellan brandceller. Information om detta finns bla i fastighetens brandskyddsdokumentation och ventilationssystemets driftkort. Du ska också kunna redogöra för vilka kontroller som genomförs för att säkerställa att ventilationsanläggningens brandskyddsfunktioner är fungerande.
-
12. Sprinkler
Du ska kunna redogöra för sprinkleranläggningens skötsel och underhåll. Revisionsbesiktningsprotokoll eller liknande skall kunna uppvisas. Brister skall vara åtgärdade eller under utförande.
-
13. Hantering brandfarliga varor
All hantering av brandfarliga varor skall redovisas. Om tillståndspliktiga mängder hanteras skall tillstånd för detta finnas.