Elda inomhus
En braskamin är särskilt trivsam när du vet att du eldar på ett säkert sätt. Se till att du har en fungerande brandvarnare i rummet, tillgång till pulversläckare och gärna även en brandfilt så är du beredd om något skulle gå fel.
För att elda säkert kan du ställa dig de här frågorna:
Är din eldstad sotad och godkänd?
Kontakta ditt sotningsdistrikt om du är osäker
Problem med att det ryker in kan bero på sotrester, trasiga rökgasfläktar eller fågelbon i skorstenen. Sotaren avlägsnar även brandfarlig tjärbeläggning för att minska risken för soteld.
Läs mer om sotning och rengöring
Har du rätt bränsle?
Veden du eldar ska vara torr, gärna lagrad i minst 1 år, och innehålla max 20 procent fukt.
Om du köper ved i säck kan det vara lämpligt att förvara den inomhus ett par dagar så att den blivit ordentligt rumstempererad. Veden ska vara kluven i klabbar som är cirka 30 cm långa och har en diameter på cirka 7-9 cm.
Pelletsbriketter och andra typer av pressad flis har mycket högt värmevärde och innan du eldar behöver du kontrollera att din eldstad verkligen är godkänd för det.
Eldar du rätt mängd?
Den rekommenderade mängden ved är max 3 kg torr ved/timme. Elda inte längre än 3-4 timmar åt gången. En tumregel är att låta eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda på nytt.
Genom att korslägga veden och tända den i toppen kan du elda på ett sätt som ger jämn förbränning och minskar utsläppen.
Vad gör du med askan?
Varje år orsakas bostadsbränder av att aska som inte slocknat ställs på verandan eller altanen. Askan kan innehålla glödrester även om eldningen var för flera dagar sedan. Hantera alltid aska och sotrester på ett brandsäkert sätt. Lägg dem i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock och placera på underlag som inte kan börja brinna.